Dissabte, 29 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Creix cada cop més la consciència contra la violència verbal a les grades del Penedès

Tot i ser casos puntuals, els episodis de violència verbal al futbol continuen sent una realitat a les grades, en especial els dirigits al col·lectiu arbitral.

Una situació, que des de la FCF treballen per erradicar a partir de la conscienciació dels clubs i l’efectivitat, també, dels protocols arbitrals durant els partits.

Les tasques preventives per disminuir la violència als camps van donant, a poc a poc els seus fruits. I és que amb la temporada 23/24 finalitzada, la delegació de la FCF a l’Alt Penedès-Garraf en fa un balanç força optimista.

Segons dades de la mateixa delegació, aquesta temporada s’han registrat únicament 60 incidències en 6.000 partits disputats. Uns resultats, que el seu delegat, Joan Estruch, posa en valor.

 

Una violència dirigida, en especial, als àrbitres

Tot i ser casos aïllats o puntuals, els insults i menyspreus continuen sent presents als terrenys de joc del territori. Una violència verbal que va dirigida a jugadors, cossos tècnics, però especialment als àrbitres. No sols a categories amateurs i juvenils, sinó també al futbol base.

La violència verbal cap als àrbitres pot ser molt variada. Àrbitres de la delegació Alt Penedès-Garraf, com la Maria Teresa Samblas, asseguren que les vexacions que ha arribat a patir al llarg de la seva carrera han sigut -i continuen sent- de tota mena.

Samblas fa més de 23 anys que arbitra al nostre territori. Al llarg de la seva carrera, no sols ha patit insults personals o dirigits a la seva figura com a àrbitre, sinó també per ser dona, en un món com és el del futbol, assegura Samblas, encara dominat pels homes.

Segons l’àrbitre, aquesta situació ha canviat molt en el pas del temps. Un canvi de tendència general en l’ambient a les grades que passa per aspectes com la potenciació dels protocols arbitrals durant els partits.

Aquest segon aspecte s’ha vist reflectit aquesta temporada amb la reactivació de la campanya zero insults a la grada. Un protocol creat fa uns anys per la Federació que busca erradicar els insults que els aficionats puguin propinar vers els jugadors, els entrenadors i els àrbitres.

El funcionament és clar: si hi hagués un insult des de la graderia s’aturaria el partit. En aquest moment, l’àrbitre reuniria al complet el cos tècnic d’ambdós equips i intentaria que col·laboressin en aturar els insults provinents de la graderia. Un cop ha passat aproximadament un minut i tornés la calma es reprendria el joc allà on s’hagués interromput. En el moment que el partit s’arriba a aturar 4 cops, el duel quedaria, això sí, suspès.

En aquest sentit, des de la Federació creuen que el retorn d’aquest protocol ha sigut efectiu per erradicar conductes i actituds que a vegades, moltes persones creuen que són justificables en un terreny de joc. Ho explica Hector Robas, responsable del Comitè Tècnic d’Àrbitres al Baix Llobregat i l’Alt Penedès-Garraf.

Abans de convertir-se en el responsable del Comitè Tècnic a l’àrea Baix Llobregat i Alt Penedès-Garraf, Robas també va ser àrbitre durant vint anys. Una experiència que intenta transmetre als nous àrbitres de la delegació mitjançant consells. Un d’ells és que un partit no s’ha de concloure a qualsevol preu.

 

La conscienciació dels clubs envers la violència també és important

Un altre aspecte relacionat amb la disminució de la violència a les grades, en especial la verbal, és la conscienciació dels clubs envers aquesta situació. Des de la delegació Alt Penedès- Garraf creuen que cada vegada més equips estan intentant millorar l’ambient de les seves aficions, a partir de diverses tasques de prevenció i consciència. Àrbitres com el Sergi Sanahuja, amb més de sis anys d’experiència en categories com la 2a catalana, ho confirmen.

Sigui com sigui, els treballs per millorar l’ambient a les graderies dels camps penedesencs van pel bon camí, tot i que a vegades hi hagi certs individus que ho posin difícil.

Stand up: En aquest sentit, la FCF ofereix als clubs diversos cursos impartits pels Mossos sobre la seguretat als camps de futbol. A més, des de la delegació també asseguren que en un futur hi haurà nous protocols i eines per prevenir d’una millor manera les situacions violentes.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: