Diumenge, 8 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Buscar l’equilibri entre residents i llocs de treball, un dels objectius del Pla Territorial

Encara en fase d’avantprojecte, el Pla Territorial del Penedès dibuixa les estratègies que han de seguir els nuclis urbans, els espais oberts i les infraestructures en el futur.

El Pla Territorial del Penedès completa el planejament territorial de Catalunya en vegueries. L’àmbit de planificació territorial del Penedès abasta les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf i 25 municipis de l’Anoia. En total són 72 municipis amb prop de 480.000 habitants.

En l’àmbit dels nuclis o assentaments urbans, l’objectiu general del pla és equilibrar residents i llocs de treball i, amb aquesta idea, proposa diferents estratègies a cada nucli.

A Vilafranca s’aposta pel manteniment mentre que al Vendrell es planteja un salt d’escala davant d’un creixement demogràfic de major intensitat i a Vilanova i la plana del Garraf es proposen actuacions que generin llocs de treball. A la zona de l’Anoia i al litoral del Penedès, la generació de llocs de treball també és prioritària, com ho és la funció de reequipament i, en el cas de l’Estret de Capellades, també la possibilitat de generar habitatge nou.

La subdirectora general d’Estratègies Territorials i Paisatge de la Generalitat de Catalunya, Rosa Vilella, explica a grans trets aquesta filosofia de reequilibri en una zona, el Penedès, que ha crescut molt en població en els darrers anys.

En matèria d’espais oberts, el pla contempla els sòls forestals, els conreus agrícoles de la plana, el mosaic agroforestal i una franja costanera molt pressionada urbanísticament. En aquest context, el pla concreta condicions específiques d’ordenació per a usos que ocupen grans superfícies com granges, hivernacles, infraestructures d’energies renovables o cellers.

Pel que fa a les infraestructures, el pla treballa per evitar l’obertura de nous corredors i busca l’optimització dels traçats actuals, així com la creació d’una xarxa saludable de camins. Però, en aquest àmbit, encara s’ha de fer un treball directe amb els ajuntaments per prioritzar actuacions.

En ser el darrer pla territorial de Catalunya, la seva elaboració ha incorporat les principals transformacions globals en marxa. El vector del canvi climàtic hi apareix de forma transversal i, com a exemple, hi ha una especial atenció sobre la preservació dels aqüífers, la biodiversitat o la restauració del litoral. També s’està estudiant com afrontar l’increment del risc d’incendis forestals en una zona que és especialment vulnerable.

El Pla Territorial posarà sobre la taula determinacions d’obligat compliment, directrius per al planejament municipal i recomanacions. Per tant, hi ha diferents graus d’obligatorietat. En qualsevol cas, de moment és un avantprojecte que s’ha d’acabar de perfilar fins a la seva aprovació inicial.

Efemèrides

7 de setembre
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: