Diumenge, 8 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Més interès pel Document de Voluntats Anticipades, des de la simplificació de tràmits

La simplificació del procediment per fer el document de voluntats anticipades fa que més persones s’interessin en formalitzar-lo.

L’objectiu del document de voluntat anticipades (DVA) és mantenir el respecte a les decisions personals dels pacients i augmentar la seguretat dels professionals a l’hora de respectar-les. En aquest document, la persona, major d’edat, amb capacitat suficient i de manera lliure, explica per endavant quin tractament mèdic vol rebre en una situació en què les circumstàncies no li permetin d’expressar personalment la seva voluntat.

Fins fa no gaire, el document es podia formalitzar davant de notari o amb tres testimonis, però una recent modificació de la llei impulsada per l’Associació Dret a Morir Dignament, ha servit per incorporar una nova via: la formalització davant d’un professional sanitari.

La directora del CAP Vilafranca Nord, Rosa Cañestro, explica per què és important tenir aquest document al dia.

El contingut del DVA és lliure i no està estandarditzat perquè depèn de la singularitat de la persona que l’escriu. Tanmateix, hi ha diferents models que poden servir de guia. A més, es pot demanar assessorament al CAP de referència a l’hora de redactar-lo.

Al document es poden fer constar diferents aspectes com la voluntat de rebre l’eutanàsia, donar els òrgans o cedir el cos a la ciència.

Una de les qüestions que s’ha de tenir en compte és que es recomana designar un representant legal que exerceixi d’interlocutor amb el metge o metgessa o l’equip sanitari quan la persona que ha realitzat el document de voluntats anticipades ja no està capacitada per prendre decisions mèdiques i comunicar-les. Un metge o metgessa haurà determinat prèviament que la persona ha perdut aquestes capacitats

A banda de la formalització del DVA hi ha un altre pas indispensable que és el seu registre.

Al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya es recull tota la informació sobre aquest document i els passos per a la seva formalització i registre.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: