Divendres, 18 d'octubre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les entitats demanen canvis en els permisos per a posicionar-se com a alternativa d’oci nocturn

A l’hora d’organitzar actes nocturns les entitats es troben dificultats com el límit d’horaris de l’actual ordenança de civisme o l’escassetat d’espais públics.

Són moltes les entitats que existeixen a Vilafranca i moltes les activitats que organitzen. Però moltes d’elles es queixen que la gran part d’actes que duen a terme són de dia, trobant-se moltes complicacions per organitzar-ne de nit. Entre aquestes, el límit d’horaris de l’actual ordenança de civisme o l’escassetat d’espais públics.
Entitats com la Coordinadora de Música Tradicional de Vilafranca o la Barraca, entre altres, s’han trobat amb certes limitacions a l’hora de poder muntar actes de nit. Recentment tenia lloc el 30è aniversari del Dia del Graller i la Coordinadora de Música Tradicional de Vilafranca tenia la intenció d’acabar la jornada amb una gran festa exterior que finalment va haver de celebrar al Casal Popular La Gueralda per manca de permisos. Ho explica la membre de la coordinadora, Anna Biadé.
Biadé explica que el principal inconvenient a l’hora d’organitzar festes com aquesta al centre de Vilafranca és el soroll que pot molestar al veïnat. Per això se’ls emplaça a fer la celebració a la zona esportiva.

Per la seva banda, l’Aleix Rodríguez, membre de la Barraca, explica que, a banda dels horaris, un altre dels problemes que s’hi troben és l’escassetat d’equipaments municipals per a fer festes.
Rodríguez afegeix que des de fa un temps les entitats també estan obligades a comptar amb seguretat privada i aquesta despesa els complica la seva autogestió.

Aquest mes d’abril una dotzena d’entitats ha fet una primera trobada per a posar en comú les dificultats que es troben a l’hora d’organitzar actes d’oci nocturn i treballar un seguit de propostes per a presentar a l’Ajuntament. Per la seva banda, l’Ajuntament ha comunicat que actualment està treballant en aquesta qüestió.

Els joves i els mateixos professionals d’oci nocturn coincideixen a dir que l’oferta a Vilafranca és escassa. Alguns d’aquests locals també col·laboren amb les entitats per a acollir els seus actes festius. Tant el Casal Popular La Gueralda com la discoteca La Nit, que espera reobrir la propera temporada, treballen de prop amb diverses entitats vilafranquines. Kevin López és el propietari de La Nit.

López afegeix que actualment és complicat obtenir llicències per a obrir locals d’oci nocturn al centre de Vilafranca. En el cas del Casal Popular, tot i tancar a les 3h de la matinada, des de fa un any també ofereixen festes els divendres i dissabtes. El responsable de l’espai gastronòmic, Toni Puerma, va apostar per aquesta nova faceta del Casal Popular veient la «poca varietat de locals i els alts preus» que es poden trobar sortint de festa.

Per la seva banda, el propietari de La Nit lamenta que el jovent molts cops marxi de festa a altres poblacions per la «limitada oferta d’oci nocturn».
La Mireia Sibil i el Marc Martín són dos joves vilafranquins que el cap de setmana acostumen a sopar amb els amics i sortir de festa. La Mireia i el Marc també pensen que hi ha pocs locals i que aquests tanquen aviat.

Els joves creuen que el fet de que les entitats no puguin fer els seus actes, aboca tothom als mateixos llocs. Tot així agraeixen que alguns locals hagin decidit diversificar les seves sales per a poder optar a diferents estils de música.
Una de les opcions que posen sobre la taula, jovent i entitats, per a millorar l’oci nocturn a la vila és la de destinar un equipament, com passa a d’altres ciutats com Vilanova, per als actes festius organitzats per entitats.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: