Diumenge, 22 de desembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El grup de voluntaris Barraques d’Ordal restaura una vuitantena de barraques de pedra seca

Una construcció de pedra seca s’aixeca col·locant pedra sobre pedra sense cap element d’unió entre elles, ni fang, ni argamassa, ni ciment.

La barraca E 04 és la darrera que ha aconseguit restaurar aquest grup de persones voluntàries anomenat Barraques d’Ordal. Fa quatre metres de diàmetre i els hi ha donat molta feina però dissabte passat, després de més d’un mes de treballar-hi, van poder acabar amb la seva restauració. En el termini de dos anys ja porten una vuitantena de barraques restaurades al terme municipal de Subirats, majoritàriament a la zona d’Ordal.

El Joan Esteve Ros s’encarrega de planificar la restauració de les barraques. Va començar just l’endemà de jubilar-se reconstruint una barraca que hi havia a la finca on treballava.

Esteve va trobar la col·laboració del Jaume Soler Vendrell, que podia carregar les pedres adequades per a cada barraca amb la seva camioneta, i el grup va anar creixent amb altres persones que volen recuperar aquest patrimoni.

Joan Esteve destaca la satisfacció de poder recuperar un patrimoni que el pas del temps ha degradat però que forma part del paisatge del Penedès.

El grup està integrat per altres persones voluntàries: Ricard Casas, Jaume Rovira, Joan Pons i Rosa Vendrell.

Els voluntaris han inventariat i numerat totes les construccions que han anat trobant, fan seguiment dels treballs i tenen documentat l’abans i el després.

A més, incorporen les barraques al catàleg Wikipedra, que recull les construccions de pedra seca de tot Catalunya.

Una construcció de pedra seca s’aixeca col·locant pedra sobre pedra sense cap element d’unió entre elles, ni fang, ni argamassa, ni ciment. De manera que s’ha de trobar el punt d’equilibri entre elles amb l’ajut de petites falques de la mateixa pedra.

FOTO: Marino Ayala

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: