Divendres, 18 d'octubre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La pagesia porta les seves reivindicacions a les seus de les administracions a Barcelona

A Vilafranca, la columna del Penedès es concentrava a la zona de la Pelegrina abans d’afegir-se a la marxa cap a la capital.

Després d’una primera jornada de reivindicacions, pagesos i ramaders porten aquest dimecres les seves demandes a les seus de les administracions autonòmica, estatal i europea a Barcelona.

Pagesos del Penedès s’han concentrat aquest dimecres al matí a la zona de la Pelegrina per preparar la seva incorporació a la marxa lenta dels companys que arribaven a mig matí des del Sud de Catalunya. Eren una seixantena de tractors.

Allà, el membre de la permanent comarcal de la Unió de Pagesos Ferran Carbó resumia les principals reivindicacions que porten el sector primari a mobilitzar-se.

Les mobilitzacions van arrencar aquest dimarts sota el paraigua de la plataforma 6F i, aquest dimecres, Unió de Pagesos ha organitzat les diferents columnes per portar la protesta a Barcelona. La participació del sector és molt àmplia, amb milers de tractors a les carreteres de tot l’estat.

Entre els pagesos que s’han concentrat a Vilafranca hi havia veterans com el Josep Saumell, de Font-rubí, que tem pel relleu generacional i la pèrdua de conreus. També reclama preus justos.

Generacions més joves, com és el cas de la Dolors Roca, de La Granada, temen pel futur en unes circumstàncies molt difícils, marcades ara per la sequera, però també per l’increment dels tràmits burocràtics.

La columna concentrada a Vilafranca s’ha afegit a la marxa que protagonitzaven les columnes de les Terres de l’Ebre, el Baix Camp i el Priorat. L’autopista al seu pas per Vilafranca es començava a veure plena de tractors poc abans del migdia. La mobilització ha complicat molt la circulació per les principals vies de tot Catalunya.

A tot l’estat hi ha hagut mobilitzacions de pagesos i ramaders, com s’han produït també a altres països europeus com França i Alemanya. En aquest context de protestes, la Comissió Europea ha retirat la llei per reduir els pesticides. En l’àmbit estatal, el president del govern, Pedro Sánchez, s’ha compromès a enfortir la Llei de la Cadena Alimentària, implementar les clàusules “mirall” en les importacions alimentàries, simplificar les Política Agrícola Comuna (PAC) i facilitar-ne l’adaptació a la normativa europea.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: