Diumenge, 8 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Ple municipal ha viscut moments de tensió en la discussió sobre la retirada del pressupost

El Ple del desembre s’havia anunciat amb la proposta d’aprovació del pressupost per l’any vinent, però un defecte de forma objectat per Junts va obligar a l’alcalde a retirar el punt.

Així ho explicava Francisco Romero només començar la sessió plenària. La llei d’Hisendes Locals assenyala que la documentació ha d’estar a disposició de tots els grups abans de l’inici del ple, però el Reglament Orgànic Municipal de l’Ajuntament de Vilafranca és més estricte i obliga a la presentació de la documentació uns quants dies abans. L’alcalde va explicar que no n’eren conscients per la inèrcia del darrers anys, i per això ahir al matí va optar per replanificar el procés i posposar per el Ple del mes de gener el debat de pressupost. Dit això, Romero va apuntar que en l’apartat de precs i preguntes els portaveus es podrien pronunciar i va iniciar la sessió de ple.
No va ser, doncs, fins al final, que la tensió es va constatar. Primer va intervenir el portaveu de la CUP, Txus Magallón, mostrant la preocupació per si la demora podria afectar els fons Next Generation.
Tot seguit el portaveu d’ERC, Pere Sàbat, que just fa una setmana havia signat un acord de pressupost amb Romero. Sàbat va ser crític a banda i banda, assenyalant que és Vilafranca qui hi perd. Va apuntar que la maniobra de Junts no deixa massa bé a l’equip de govern, perquè l’error no s’hauria d’haver produit. A Aureli Ruiz li va apuntar que potser tenen raó legal, però no legitimitat.

Sàbat va concloure que de tota manera Vilafranca tindrà un pressupost millor pel 2024.
També la regidora de VeC, Montse Romagosa va demanar la paraula lamentant que es perdi un mes en l’aplicació del pressupost.

El portaveu de Junts, Aureli Ruiz, va ser molt contundent reclamant el compliment estricte de les normes i demanant a l’alcalde que no carregui les culpes als tècnics. Assenyalava que no es pot aprovar un pressupost sense disposar de la documentació necessària, com les Bases d’Execució, la Memòria Explicativa o el Pla d’Inversions.

Romero li va contestar que va decidir replanificar la presentació del pressupost en comprovar que el ROM marca uns condicionants de temps que no havia tingut en compte per la praxis del darrers anys.

Finalment, doncs els pressupostos no es van debatre i l’alcalde va explicar que es portaran a aprovació en el Ple del proper 16 de gener. Un pressupost que serà aprovat perquè ERC i VeC ja han signat acords amb el govern socialista i la CUP ha anunciat la seva abstenció.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: