Mor Carlos Esteva, de Can Ràfols dels Caus, als 72 anys
Esteva va fundar l’any 1979 Can Ràfols dels Caus a la finca del seu avi, a Avinyonet del Penedès, i va ser impulsor i defensor dels vins del Garraf.
Nascut l’any 1950, Carlos Esteva va dedicar la seva vida a l’elaboració de vins al Massís del Garraf, un paisatge que ha cuidat, estimat i posat al mapa.
Els seus primers contactes amb la viticultura van tenir lloc a Menorca, a la dècada de 1970, però no va ser fins que es va fer càrrec de la finca familiar quan va decidir implicar-se en cos i ànima a la producció de vins de qualitat, tot potenciant les característiques del paisatge i l’arquitectura del lloc en un marc sostenible.
L’arribada d’Esteva al Garraf va suposar tota una revolució: no només es va aplicar a restaurar la noble masia, que es trobava en un estat ruïnós, sinó que va regenerar l’explotació de les seves vinyes, introduint noves varietats i mètodes de conreu, apostant per l’excel·lència vinícola, amb un caràcter singular i dotant el celler d’una identitat pròpia.
Esteva també va ser el primer president de l’Associació de Viticultors del Massís del Garraf.
Els seus vins i la finca de Can Ràfols dels Caus han estat la seva forma d’expressió més sincera, i un llegat que la família està decidida a cuidar, recordant el seu esperit artístic i la seva valentia. La seva trajectòria professional queda marcada per la modernització de la viticultura al Penedès, la interpretació genuïna dels seus vins i una mirada universal que no el van desarrelar mai del Massís del Garraf.
Va ser nomenat titular de l’Académie Internationale du Vin i, paral·lelament a Can Ràfols dels Caus, també va deixar la seva petjada a les finques de Mas Oller a l’Empordà i Can Camps al cor del Garraf.
Fotografia: Can Ràfols dels Caus