L’episodi de calor avança temperatures d’estiu a finals d’abril en un escenari de greu sequera
En els darrers set mesos ha plogut una mitjana de 93 litres al Penedès, segons dades de la xarxa d’estacions meteorològiques de CCV, i la vinya en necessitaria entre 400 i 500 per una collita normal.
Aquests dies s’està produint una escalada progressiva i generalitzada de les temperatures. Es tracta d’una calor anòmala per a aquestes dates. Des de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) adverteixen que podríem estar davant d’un dels períodes càlids més intensos, sinó el que més, dels registrats a l’abril des que hi ha dades.
Encara que el cel estigui a estones ennuvolat i que es puguin registrar algunes precipitacions, l’Agència Estatal de Meteorologia alerta d’un episodi de calor que es pot allargar fins al cap de setmana. Estem a finals d’abril però les temperatures ens poden traslladar a mitjans de juliol, amb els 30º molt generalitzats arreu de l’estat.
El coordinador de les Agrupacions de Defensa Forestal del Penedès i el Garraf, Xavier Xortó, explica que el que viurem aquests dies és poc habitual.
A la zona del Penedès i el Garraf la sequera acumulada en els darrers temps planteja un escenari encara més complicat pel que fa al risc d’incendi forestal; fet que obliga a les ADF a estar especialment alerta. Xortó apunta alguns consells per a la ciutadania.
Les altes temperatures d’aquests dies arriben en un context de sequera preocupant en tots els àmbits. De fet, aquest dimarts, a Lleida, el Canal d’Urgell ha tancat el principal al regadiu, una mesura excepcional en la seva història. La poca aigua que hi circuli ha de servir per mantenir vius els fruiters i per abastir d’aigua de boca les poblacions.
Al Penedès, amb la vinya com a conreu principal, la sequera preocupa viticultors i celleristes. Aquest dissabte, a la mostra de petits cellers del Microvi en parlàvem amb l’estudiant d’Enologia Jordi Jané, del celler Mas Candí, i amb Xavier Milà, de la cooperativa de viticultors de l’Alt Foix Bombin Corps.
Des de la cooperativa Covides, el seu president Fèlix Galimany explica que la brotada de la vinya està sent, en general, correcta però les plantes acumulen molta falta d’aigua.
Galimany apunta que perquè una collita normal tiri endavant es necessiten entre 400 i 500 litres d’aigua. Les dades recollides per la xarxa d’estacions meteorològiques de la Central de Compres Vitivinícoles durant els darrers set mesos indiquen una mitjana de 93 litres al Penedès.
Davant d’aquest escenari, s’estan estudiant varietats més resistents i l’adaptació dels conreus a menors quantitats d’aigua però la situació és complicada i incerta.
En aquest sentit, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha alertat aquest dilluns en un comunicat que la sequera i la falta d’aigua provocaran una reducció de les collites que, en algunes produccions, es preveu que serà «molt dràstica i podrà repercutir sobre els preus de l’alimentació».
Les organitzacions agràries fa temps que estan en alerta per la sequera. JARC va advertir fa uns dies que «si continuen les restriccions d’aigua mancaran aliments de proximitat». Mentre que des de la Unió de Pagesos reclamen una visió integral «de país» per fer front a la sequera, no reduir el debat sobre l’aigua als usos urbans i la modernització i finançament dels regadius.