Campanya de l’Ajuntament de Vilafranca per evitar que la gent alimenti els coloms
L’Ajuntament engega una campanya per conscienciar que no s’ha d’alimentar els coloms davant l’augment d’un 12% de la població d’aquests animals a Vilafranca.
Amb el lema ‘Per la seva salut i la de tothom, no alimentis els coloms’, l’Ajuntament de Vilafranca ha posat en marxa aquesta setmana una campanya perquè la ciutadania no alimenti els coloms. La població de coloms ha augmentat un 12% a Vilafranca en el darrer any.
La campanya ha arrencat aquesta setmana i es desenvoluparà a través de les xarxes socials i amb cartells informatius en espais freqüentats pels coloms. L’objectiu és conscienciar la ciutadania perquè no els alimenti davant l’augment del 12% de la població d’aquests animals que s’ha experimentat en el darrer any. La campanya s’allargarà fins a finals d’abril i comptarà amb la participació dels agents cívics de l’Ajuntament i agents de proximitat de la Policia Local. En el darrer any, a la majoria de ciutats, també a Vilafranca, s’ha detectat un increment de persones que alimenten els coloms al carrer. Però, com més accés a aliment tenen aquests animals, més es reprodueixen i s’incrementa sense control la població.
Josep Costa és el director tècnic de ZooEthics, l’empresa que des de fa deu anys s’encarrega de la gestió de la població de coloms a Vilafranca.
La presència d’animals a la ciutat és un factor que contribueix a la biodiversitat i que la fa més amable. Però, quan una de les espècies creix desmesuradament, es converteix en una plaga.
En el cas dels coloms poden arribar a produir moltes molèsties per la seva proliferació descontrolada i la brutícia generada pels excrements i les restes de plomatge. Núria Sanromà és la cap del Servei de Salut Pública de l’Ajuntament de Vilafranca.
A Vilafranca el control de la natalitat dels coloms es fa mitjançant dispensadors d’aliment amb nicarbazina, un anticonceptiu per reduir les postes d’ous. L’aliment es distribueix a través de dispensadors automàtics que permeten programar l’hora i la quantitat de producte a dispensar. La regidora de Salut Pública de l’Ajuntament de Vilafranca, Anna Doblas, explica que cal tenir la població de coloms controlada per evitar problemes sense fer mal als animals.
Actualment a Vilafranca hi ha instal·lats cinc punts de control. S’ha comprovat que en les colònies de coloms tractats on s’ha eliminat l’alimentació per part de les persones, la seva condició física i la qualitat de vida han millorat significativament.
L’ordenança municipal reguladora de la protecció dels animals i de la seva tinença prohibeix expressament alimentar els coloms tant a la via pública, com a les zones privades. Les multes poden ser d’entre 100 i 400 euros.