El sector de l’ensenyament ha comptat amb un ampli seguiment de la jornada de vaga a Vilafranca
Instituts i escoles han comptat amb un ampli seguiment de la vaga tant per part de l’alumnat com del professorat.
A l’Institut Milà i Fontanals han assistit a les aules 130 alumnes dels més de 600 que hi haurien al centre en un matí normal. La coordinadora pedagògica de l’institut, que forma part dels serveis mínims assignats pel Departament de Treball, també explicava que 35 professors i professores dels 75 que hi ha en total s’han adherit a la vaga.
Pel que fa a l’alumnat, la vaga ha estat secundada en els cursos de tercer i quart d’ESO i de primer i segon de batxillerat de forma massiva. Els i les més joves, de primer i segon d’ESO no tenen dret a vaga però moltes famílies han optat per no dur-los a l’institut.
Com a serveis mínims, en els centres educatius públics i privats no universitaris i llars d’infants hi ha una persona de l’equip directiu per centre de treball. A més del personal esmentat, per a l’ensenyament infantil i primària, de 3 a 12 anys, es requereix 1 docent per cada 6 aules. Per garantir la seguretat en l’horari de menjador i activitats complementàries s’ha decretat un terç del personal de serveis mínims. I, per a llars d’infants, un terç de la plantilla.
Pel que fa als centres i establiments sanitaris de la Xarxa Sanitària d’Utilització Pública s’està garantint el normal funcionament del servei d’urgències i de les unitats especials, així com totes aquelles altres que puguin tenir la consideració d’unitats especials d’urgència vital.
A l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès el seguiment a la jornada de vaga s’ha xifrat en un 40%, segons fonts del mateix hospital. S’han vist afectades les intervencions quirúrgiques i les consultes programades mentre que «està assegurada l’atenció urgent, continuada i els tractaments a patologies greus».