L’exmissioner i cooperant, Chema Caballero, explica la crua realitat dels nens soldat
En el marc de les activitats pels drets humans que es duen a terme a 10 municipis de Catalunya aquesta setmana, Vilafranca acollia aquest dimecres una segona activitat.
En concret a l’Escorxador hi havia una xerrada-col·loqui sobre els infants soldat. Un acte que va presentar la regidora de Solidaritat i Cooperació, Montse Arroyo, i que consistia en una xerrada a càrrec de Chema Caballero, exmissioner i cooperant especialitzat en la reinserció de nens soldat.
La voluntat de Caballero era la d’explicar la crua realitat que viuen 300.000 nens i nenes al món. I també, sobretot, recordar que el motiu de l’existència dels nens soldat són les guerres, i que les guerres bàsicament responen al negoci de l’explotació de les matèries primeres.
Hi ha 230 milions de nens i nenes a zones de conflicte i d’aquests 300.000 menors fan de soldats a 50 grups armats de 17 països, la majoria a l’Àfrica. Els nens són segrestats i preparats cruelment per fer la guerra. Chema Caballero va dirigir un dels escassos programes d’èxit per a la recuperació de nens soldat. També va testificar al tribunal de La Haya al judici contra Charles Taylor, ex president de Libèria i responsable de milers de morts en guerres als anys noranta del segle passat.
Caballero és llicenciat en Dret i Màster en Drets Humans i Resolució de Conflictes. A l’actualitat es coordinador de l’ONG DYES. Treballen junt amb els Cascos Blaus de les Nacions Unides en dos fronts. Primer la prevenció, evitant que es raptin nens per fer-los soldat, i també en un segon front traient els nens dels exercits i oferint-los programes de rehabilitació i de formació perquè es puguin reintegrar a la societat.
A la societat occidental li demana un esforç dels ciutadans per reconèixer l’existència d’aquest greu problema i per actuar en conseqüència amb formes de consum més responsables i acció política.