Diumenge, 8 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Núria Raspall ha presentat el llibre “Jaume Rovirosa Castellet, l’hereu”

Núria Raspall i Rovirosa ha publicat el seu segon llibre sobre la vida d’un dels hereus de la quadra de Rocacrespa, Jaume Rovirosa Castellet.

Núria Raspall i Rovirosa ha publicat el seu segon llibre sobre la vida d’un dels hereus de la quadra de Rocacrespa, Jaume Rovirosa Castellet, on narra les vivències al llarg dels seixanta-quatre anys que va viure, transcorreguts majoritàriament durant el segle XVII. La presentació a Vilafranca, organitzada per l’Institut d’Estudis Penedesencs, s’ha fet aquest dimecres a la biblioteca Torras i Bages amb la participació de l’ historiador i membre de la Junta de l’IEP, Ramon Arnabat. Arnabat destaca que seguint el fil d’un pagès benestant, el llibre documenta com era la vida al Penedès en un moment tant complex com la segona meitat del segle XVII, amb guerres constants i desastres com la pesta negra i la plaga de llagostes que van assolar la població.

La documentació aportada per Núria Raspall constata les dures condicions demogràfiques. Per exemple el protagonista del relat es va casar quatre vegades, perquè tres de les seves dones van morir, com també ho van fer gairebé la meitat dels seus 19 fills.

La recerca genealògica que va emprendre arran de la mort de la seva mare, Dolors Rovirosa Riba, el juny de 2006, va portar a Núria Raspall a buscar les seves arrels i a endinsar-se al llarg de cinc-cents cinquanta anys, no ja solament dins de les seves vides, sinó també donant una visió dels fets històrics que van ocórrer durant aquells anys a Catalunya.

El 2013 va publicar “La nissaga dels Rovirosa: un viatge pel Penedès 1461-2011”.

Estirant del fil d’un dels membres de la nissaga, el seu avi vuitè, l’autora mostra com era la vida al Penedès de l’època. Una època poc documentada, de manera que ha fet servir sobretot la documentació de la família i del Comú.

A la presentació Ramon Arnabat expressava que el rigor de la recerca va acompanyat d’un llenguatge molt entenedor que fan que el llibre, tot i tractar d’història real, pugui ser llegit com una novel.la.

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: