Divendres, 18 d'octubre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Explicar a tots els públics el Penedès d’abans de la vinya

Vinseum “destil·la” el seu patrimoni arqueològic per explicar a tots els públics el Penedès d’abans de la vinya a través d’una exposició temporal.

Vinseum clou l’any amb una exposició temporal de producció pròpia sobre arqueologia del Penedès. Es titula ‘Abans de la vinya. El passat del Penedès a través de l’arqueologia’ i s’inaugura el proper divendres a les vuit del vespre. L’objectiu de la mostra és donar visibilitat al ric patrimoni arqueològic dipositat a Vinseum des dels anys trenta del segle passat. Unes col·leccions que actualment, per raons de manca d’espai expositiu, no poden ser vistes pel públic de forma habitual.
‘Abans de la vinya’ dóna a conèixer l’evolució del territori penedesenc en un viatge de més de 200.000 anys, des del Paleolític fins al període Romà, que és quan comença a canviar el paisatge i a semblar-se al que coneixem ara. L’exposició resumeix els grans avenços i innovacions de cada període a partir de 166 peces exposades de tipologia molt variada: peces en sílex, collarets, ceràmica, destrals, puntes de fletxa o escultures. Tant els objectes com els textos han estat “destil·lats”, com explica el comissari Jordi Farré, per captar l’essència del que es vol explicar.

Cada període cronològic, dividit en set èpoques, ofereix una visió general de l’escenari, de les eines que el caracteritzen i de les xarxes socials que els humans d’aquell moment havien establert.

Totes les peces exposades formen part del fons del Museu i, en la gran majoria, provenen d’excavacions arqueològiques dutes a terme en territori penedesenc. L’exposició, produïda i comissariada des del Museu, ha comptat amb la col·laboració dels grans especialistes en arqueologia del Penedès i està pensada per a arribar a tothom.

El regidor de Cultura Raimon Gusi posava l’accent en que la mostra treu a la llum part del patrimoni “amagat” del museu.

Al voltant de l’exposició s’han programat diverses activitats que permetran conèixer més en detall diversos aspectes tractats a l’exposició; des de la talla en sílex a la visita a dos jaciments arqueològics importants i propers o converses amb diferents especialistes que ens oferiran el seu punt de vista i els seus coneixements sobre l’arqueologia en general i del Penedès en particular. També s’ha preparat una proposta educativa adreçada a les escoles.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: