Dimecres, 15 de gener de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La catalogació del bestiari festiu europeu comença a caminar emmirallant-se en els criteris de l’inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya

Aquest dissabte, el bestiari festiu va protagonitzar tota una jornada a Vilafranca. Al matí, l’auditori del Fòrum Berger Balaguer va acollir el congrés El bestiari festiu: definició i criteris de catalogació, amb conferències com la de la vilafranquina Dolors Sans sobre els escultors de la festa o l’especialista en antropologia social i cultural Roger Costa sobre l’inventari del patrimoni etnològic de Catalunya.

El congrés representa el pas ferm endavant que fa l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya per a iniciar la catalogació de totes les bèsties que hi ha a Europa. Els criteris de catalogació encara s’han de tancar definitivament però el procés se seguirà agafant com a model l’inventari del patrimoni etnològic de Catalunya i adaptant-lo a la idiosincràsia del bestiari festiu. El president de l’agrupació, Sete Udina, creu que la catalogació podrà començar abans que acabi l’any. Udina valorava positivament el congrés per la qualitat de les ponències i perquè la seva voluntat divulgativa havia arribat al públic en general.

El regidor de Cultura Raimon Gusi, per la seva banda, posava l’accent en què les bèsties són un símbol d’identitat cultural però també territorial i insistia en la importància d’una catalogació seriosa.

La jornada de dissabte va comptar amb la participació d’una dotzena de bèsties i les seves colles: des del Drac de Vilafranca fins al Poulain de Pézenas, patrimoni de la UNESCO, passant per Hydra d’Artesa de Lleida o el Drac de l’Agrupació Ferafoc de Sant Quintí.

Al vespre, totes les bèsties van anar en cercavila fins a l’Auditori, on tenia lloc la vetllada Festivitas Bestiarum, una celebració que tanca la temporada reconeixent la tasca de persones, empreses i agrupacions per divulgar i buscar l’excel·lència del bestiari festiu.

El periodista Xavier Graset va conduir la cerimònia, en el transcurs de la qual es van lliurar els premis BEST. En l’apartat de la societat civil, el premi BEST al personatge públic va ser per al vallenc Lluís Musté Grau; el d’associació, per a l’Agrupació Seny Major de Cervera; la iniciativa empresarial, per a l’editorial vilanovina El Cep i la Nansa; i el de mitjà de comunicació, per a la Revista Caramella. En l’apartat d’entitats del bestiari, el reconeixement a la iniciativa més innovadora va ser per als Tres tombs infernals de Sant Andreu; la iniciativa solidària, per a la Nit de l’infern de l’Agrupació Sardanista de Cornellà; el millor projecte estratègic, per a la Mamullada de la Colla del Mamut de Viladecans; l’acció de conservació, per a la festa de les famílies de la Colla Ferafoc de Sant Quintí de Mediona; i el premi BEST especial a la qualitat, tradició i estímul europeu, per a l’Orde des Chevaliers de la Tarasque de Tarasconne.

Finalment, la periodista sitgetana Rita Marzoa va ser nomenada Ambaixadora del Bestiari Festiu 2016.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: