La dinovena jornada de prevenció de lesions al món casteller s’ha plantejat qüestions com la preparació física, la gestió de les emocions o l’alimentació en la canalla
Representants de 62 colles castelleres i de les moixigangues del País Valencià han participat aquest dissabte a la dinovena jornada de prevenció de lesions al món casteller, organitzada per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. La jornada, la més multitudinària fins al moment, s’ha celebrat a Cal Figarot, amb els Castellers de Vilafranca com a amfitrions.
L’esdeveniment s’ha articulat entorn a un tema central, la canalla, tractant a través de diversos tallers les especificitats dels nens i nenes castellers. Especialistes en pediatria, nutrició o psicologia han posat sobre la taula qüestions com el joc com a eina de preparació física, la gestió de les emocions, l’alimentació o el treball en equip amb l’objectiu d’aportar noves idees i debatre. També s’han tractat temes més generals amb la voluntat d’arribar a un acord pràctic que compleixin les colles. És el cas de la identificació i visibilitat a plaça dels membres de les comissions sanitàries de les colles, una qüestió que es va debatre a la tarda durant la reunió de responsables sanitaris.
<strong> </strong>
La jornada ha comptat també amb un taller pràctic de col·locació correcta dels cascs d’acotxador, enxaneta i dosos. El casc és precisament una eina clau en la seguretat passiva dels castellers més joves.
Aquestes millores consistirien bàsicament en millorar la seguretat augmentant la comoditat del casc però, com diu Castillo, no és un tema prioritari ara per ara.
Les jornades de prevenció de lesions al món casteller són un punt de trobada i reflexió important per als castellers i, segons el president dels Castellers de Vilafranca Josep Cabré, els seus resultats són eficaços.
Per primer cop, tots els ponents de les jornades han estat experts que coneixen bé el món dels castells perquè participen com a membres actius de les colles.