Compromís per tirar endavant l’ESCAVI
L’Ajuntament de Vilafranca, el sector privat i les denominacions d’origen formalitzen el seu compromís per tirar endavant l’ESCAVI.
Aquest dilluns a la tarda ha tingut lloc l’acte de signatura del protocol sobre la creació de la Fundació Universitària del Vi i del Cava. L’alcalde de Vilafranca Pere Regull ha reunit al seu voltant els responsables de Torres, Freixenet i Codorníu, el president de Caixa Penedès i els presidents del Consell Regulador del Cava, la DO Penedès i la DO Catalunya. Tots ells han formalitzat el seu compromís per tirar endavant l’Escola Superior del Vi i del Cava que ha de ser una realitat a Vilafranca el curs vinent i que tindrà la seva seu a les antigues dependències de l’INCAVI, al carrer Amàlia Soler. L’ESCAVI ha de ser un centre de referència únic a l’estat espanyol que neix de la col•laboració pública i privada.<br />Les empreses i DO’s que han signat el protocol seran els patrons fundadors de la nova fundació que regirà l’ESCAVI i s’hi afegirà la Generalitat a través de l’INCAVI. A més, hi ha la previsió que altres entitats o empreses també n’acabin formant part. Tot i que la formació es detallarà més endavant, s’ha presentat qui serà el director de l’ESCAVI, Xosé-Carlos Fernández, i s’ha explicat que el pal de paller serà un màster en anglès, però hi haurà altra formació que respongui a les necessitats del sector del vi i del cava. L’objectiu principal és oferir una visió universal i afrontar una formació àmplia i oberta al món.
També es buscarà la interrelació amb altres universitats. De moment, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de Vic però, més endavant les universitats de renom internacional en la matèria com Bordeus o Califòrnia.<br />Des del sector privat, la presidenta del Grup Codorníu Maria del Mar Raventós referma que creuen en el projecte.
Per la seva part, el president de la DO Penedès Josep Maria Albet creu que l’ESCAVI és una eina necessària i que ajudarà a incrementar l’exportació del vi del Penedès, que ara se situa entorn al 25%.
Cadascuna de les empreses i entitats fan una aportació mínima de 30.000 euros i, en el cas de Caixa Penedès, l’entitat aporta 250.000 euros. L’objectiu és arribar al mig milió d’euros en total per tirar endavant amb el projecte. A banda de la fundació hi haurà un consell assessor en el qual també hi hauran representades les empreses que aportin menys de 30.000 euros. La fotografia de la signatura del protocol, primer pas per a la constitució de la fundació, haurà de servir ara per obtenir el suport del ple municipal. L’alcalde es marca com a límit un termini de dos mesos perquè la fundació sigui una realitat.