Els alumnes vilafranquins de 4t d’ESO i 2n de primària són els que tenen un risc més alt de sobrepès
Aquestes són algunes de les primeres conclusions de l’Estudi sobre Sobrepès i Obesitat de la població infantil i juvenil de Vilafranca. Un 83,2% de la població estudiada presenta un pes adequat en funció a la seva talla, edat i sexe. Per contra, un 8,8% pateix risc de sobrepès i un 7,8% ja té sobrepès.
Les xifres d’obesitat infantil a Catalunya són del 9,5%. Per tant, la taxa d’obesitat dels alumnes vilafranquins estaria lleugerament per sota de la mitjana de la població infantil i juvenil catalana. Les xifres més altes de risc de sobrepès es troben en els alumnes vilafranquins de 4t d’ESO i de 2n de primària.
Pel que fa als hàbits alimentaris, el 9% del total estudiat fa un esmorzar correcte, és a dir que abans de sortir de casa pren un làctic, algun cereal i fruita. També hi ha els que mengen dos dels tres productes i el tercer se’l prenen a l’escola. D’aquesta manera s’incrementa aquest valor fins a un 42,2%. El percentatge de nens que esmorza a mig matí és del 77%.
Un 70% fan cinc àpats al dia, sense implicar que ho facin correctament. Quant a begudes, majoritàriament, beuen aigua en un 93,3%.
Del total d’alumnes estudiats, un 42% fan un sopar correcte, encara que només un 36% prenen hidrats de carboni. Un 52% fa un berenar correcte. D’altra banda, el consum de llaminadures dels infants i adolescents vilafranquins és d’un 21,4% i un 11,% van habitualment als establiments de menjar ràpid.
L’estudi també constata que del total d’alumnes enquestats a l’ESO, un 16,4 % afirmen que beuen alcohol, almenys una vegada a la setmana.
Aquests resultats sobre hàbits alimentaris i estils de vida són fruit d’una sèrie d’enquestes i presa de mesures a gairebé 600 alumnes de 10 centres escolars de la Vila, d’edats compreses entre els 6 i els 17 anys.
La primera tasca de la Taula Municipal de Nutrició, constituïda la setmana passada, ha estat analitzar les primeres conclusions de l’Estudi d’Obesitat. La Taula, que compta amb diferents serveis de l’ajuntament de Vilafranca i el suport tècnic de l’Escola de Nutrició Blanquerna, estudiarà a continuació, les necessitats que es desprenen de l’estudi i començarà a dissenyar el futur Programa Municipal de Nutrició, Alimentació Saludable i Activitat Física.