Les ciutats del vi fan un manifest contrari a l’OCM del Vi, amb la voluntat de lligar vi i territori
Aquest matí s’ha fet públic a la seu del Consell Comarcal el Manifest de les ciutats del vi, com a mesura de protesta davant de les propostes que planteja la reforma de l’OCM del vi. En l’acte, el vice president primer del Consell Comarcal, Lluís Valls; i els alcaldes de Vilafranca, Marcel Esteve; i de Sant Sadurní, Joan Amat; han comentat que en aquests moments l’escenari europeu i internacional del mon del vi viu canvis importats d’estructura. Així, consideraven que les Ciutats del Vi han de posicionar-se clarament entre els conceptes VI-Territori i Vi-Producte.
En aquest sentit, Lluís Valls ha remarcat que la postura és la de defensar la relació entre un territori de qualitat i un vi de qualitat, i que en aquest sentit es pronuncia el manifest de les ciutats del vi que ha estat aprovat tant per Recevin com per Acevín.
Els polítics penedesencs han remarcat que defensen un sistema basat en la relació específica que uneix el territori amb el vi; amb normes ben definides de producció, vinificació i comercialització. Unes qüestions que tot sembla indicar no es tindrien en compte si s’aplica l’actual proposta de l’OCM del Vi.
Per aquest motiu es dona recolzament als quatre punts que proposa el manifest. Primer la defensa de la diversitat de les produccions vinculades als territoris i associades a les tradicions i bones pràctiques dels productors; segon la defensa de la promoció dels valors de la cultura associada al consum del vi, identificant-la amb la dieta, separant-la de problemàtiques relacionades amb el consum de drogues o altres begudes alcohòliques. També es defensen les mesures de suport a la investigació, promoció i millora de la qualitat de les produccions vinícoles tradicionals; així com de les mesures que consideren el vi com un patrimoni a conservar.