Dissabte, 21 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La cercavila de Corpus posa el punt i final als actes dela 25ª Diada dels Geganters

Ahir dissabte finalitzaven oficialment els actes del 25è aniversari dels gegants de Vilafranca el Penedès de la vigília de Corpus i ho feien amb la recuperació de la cercavila històrica de corpus i amb una missa a la basílica de santa Maria.

L’Elisenda i el Ferragut, acompanyats de l’Àliga, el drac, els diables, les cotonines i els bastoners van participar ahir en el que havia estat la tradicional cercavila de corpus. L’acte que tanca oficialment els actes de commemoració del 25ena diada dels Gegants de Vilafranca de la vigília de Corpus començava ahir a les vuit del vespre amb una missa a la basílica de Santa Maria, on tant els gegants com l’àliga van ser els encarregats de fer l’ofrena. Acte seguit el drac, seguit pels diables van obrir aquesta cercavila que va recuperar també el recorregut que tradicionalment es veia a la vila per corpus. Des de la plaça Jaume Primer es van obrir pas cap a la plaça de la Constitució, acompanyats per l’àliga, que precedia a l’Elisenda i el Ferragut i finalment tancaven la cercavila les cotonines i els bastoners. Des de la plaça de la constitució es va continuar direcció el carrer dels Ferres, el carrer de la font i finalment al carrer de la Parellada. Des de la colla de geganters de Vilafranca agraïen ahir la participació dels vilafranquins en els actes que s’han desenvolupat al llarg d’aquest mes de juny.

En aquesta cercavila sens dubte els protagonistes van ser l’Elisenda i el Ferragut, dues peces que representen als reis cristians del final de l’Edat Mitja i en concret dels reis catòlics, si més no, el seu vestuari està inspirat en quadres de les seves figures que es troben al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya. Durant molts segles els Gegants de Vilafranca pertanyeren a la Confraria de Sant Macari i Sant Josep, formada per fusters, picapedrers i oficis relacionats amb la construcció. La seva participació en les processons de Corpus és relativament constant des del segle XVII. Ja a finals dels segle XVIII s’incorporen als cercaviles i processons de Sant Fèlix i el 1833 trobem la primera referència de la seva participació en un acte no estrictament religiós.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: