Dissabte, 21 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Cap d`any a Vilafranca

Aquesta nit deixarem enrera el 2005 i per entrar de ple 2006. Aquesta canvi comporta sovint un seguit de rituals, que augmenten o disminueixen segons la superstició de cadascú. El raïm és gairebé

Els més endarrerits acaben de decidir-se i preparen avui tot allò necessari per entrar en un nou any. Les festes amb familiars i amics, els àpats i les festes i el raïm són alguns dels ingredients que no faltaran per donar pas al 2006. Ahir les botigues eren plenes de gent comprant tot el necessari però degut a la manca de temps cada vegada més persones busquen solucions que simplifiquin els preparatius d’aquesta nit.

Per aquest motiu a moltes cases avui ja no s’hi cuinarà i els menjars preparats van guanyant adeptes. La oferta és més que variada gràcies als establiments que treballen per assortir les taules per cap d’any.

Nosaltres en hem apropat fins un d’aquests establiments per deixar-nos temptar per alguns d’aquests plats. De primer ens proposen una Lassanya de salmó farcida de bolets i calamars. De segon, una orada al forn amb guarniment de verdures. En aquest establiment es serveixen avui Fins a 19 primers i 20 segons gràcies al treball de més de 30 persones.

Fins a 2500 racions s’arribaran avui, ja sigui calentes o fredes, des de primera hora del matí i fins al vespre..

Aquesta opció cada vegada augmenta en demanda, ja que sí bé per Nadal és tradició cuinar a casa, per cap d’any es tendeix a simplificar la feina.

Però per aquells que decideixen cuinar a casa , aquests dies també s’ha de comprar la matèria prima. El marisc és el rei d’aquesta nit, tal com ens explica Carme Lavín.

Peixatera.

El fet de consumir productes tant frescos fa que la gent s’hagi d’esperar a darrer hora per adquirir-los i aixó comporta haver-s’hi de gastar una mica més de diners. Tot i que no ha estat dels anys que més ha agumentat el preu, cada vegada la gent congela més el peix.

I després del sopar i en el canvi del 2005 al 2006 per la majoria és imprescindible per entrar bé a l’any el raïm. 12 grans que aniran acompanyats de les 12 campanades que senyalen el canvi d’any. Dins aquest producte també podem trobar varietat, raïm negre, blanc i rosat, així com raïm envasat i preparat per als més aprensius.

Aquesta tradició va néixer l’any 1909, any en què la collita va ser molt bona i va generar un fort excedent. Aquesta producció sobrant va trobar sortida instaurant un costum que perdura fins ara.

Portar roba de color vermell és també imprescindible per entrar amb bon peu en un nou any. La roba íntima d’infinites varietats és també un dels productes més comprats per aquells que busquen sort en el nou any.

Les llargues sobretaules i les festes fins a la matinada seran avui també a vilafranca i la comarca.

I per acabar una curiostat.

Aquest any, potser no en serem conscients, però haurem d`esperar un segon més per menjar-nos el raïm. El fet que les campanades de Cap d`Any sonin aquest imperceptible moment més tard no és cap caprici. El 2005 dura`rà un segon més per compensar l`alentiment del gir de la Terra, segons ha explicat Antonio Rius, investigador de l`Institut de Ciències de l`Espai de Barcelona al diari Avui. Aquest reajustament és habitual. L`últim cop que es va produir aquest fenòmen va ser l’any el 1999.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: